Au-test: Au’t is’t

Doet dat pijn?

Soms wel, zeker als de Autest nogal laat in je leven plaatsvind kan de uitkomst van de uitgebreide beschrijvende diagnose heel hard aankomen, en veel pijn doen.

Herinner je dan de eerste fietslessen, hoe pijn dat deed als je weer eens dwars door je spijkerbroek heen de vellen van je knieën en polsen viel. En kijk eens hoeveel plezier je van die pijnlijke lessen hebt, als je de wereld verkent vanaf het ijzeren ros.

Zo is het ook met de Autest voor de Autist oftewel de Diagnose:
“U bevind zich in het Autsime Spectrum Systeem”

Dat woord alleen al heeft zo’n enorme lading, want Autist is helaas nog steeds het meest bekend als scheldwoord om ongevoelige individuen af te serveren en denigreren. Hoe bizar als je bedenkt dat de meeste mensen in het Autisme Spectrum buitengewoon ontwikkeld en buitengewoon gevoelig zijn.

Velen hebben vaak geen enkel filter dat hen beschermt tegen de indrukken van de zeker voor hun gevoel op hol geslagen wereld. De beelden, geluiden, geuren, emoties en de stress die hun ieder moment van de dag bestoken, zijn zo vermoeiend en vooral de emoties van de mensen in de omgeving die je als Au’t is’t  binnenkrijgt maar waar je niet mee hebt leren omgaan, laat staan dat men je geleerd heeft om die te verwoorden. En doordat gewone mensen op de vraag die dan bij je naar boven komt; ‘is er iets’ standaard beantwoorden “nee hoor er is niets” maakt het ook niet makkelijker om met de emoties van anderen om te gaan, waardoor je die opgedane kennis ook niet kunt benutten om je eigen emoties onder woorden te brengen.

Hoezo ongevoelig, het omgekeerde is eerder waar, OVER gevoelig.

Filtertje, filtertje aan de wand …
wie is de overbelastste van het land?

Waar de gewone mens een enorme rust ervaart hoort de autist zijn eigen hart bonzen het suizen van het bloed door de oren, en op latere leeftijd vanwege de aanhoudende stress ook het ongewilde “oorsuizen” de Tinnitus, gevolg van een brein dat gewend is aan voortdurende indrukken verwerken, en bij gebrek aan input, dan maar geluid verzint.

Straks verder… even geduld aub

Wij komen weer Autogether.

Autistiformen verzamelen weer “Autogether”, maar wat is dat eigenlijk.

Autogether verzorgt een omgeving voor jongeren en oudere jongeren met autisme en aanverwante buitengewone ontwikkelingen. Niets moet, (bijna) alles mag.

Leuke dingen doen en anderen ontmoeten. En daardoor ontstaan er Automagisch  Autogether vriendenkringen.

Daarvoor is Autogether ontstaan, om mede ASS-Burgers ¹ te ontmoeten, zonder “gewone mensen” die alles monitoren en sturen, door en voor mensen, of ze nu de sticker  Autist, ADHD, pddNOS, HFA, HSP, of Borderliner opgeplakt hebben gekregen.

Je zelf ontdekken.

Bij ons zul je ontdekken dat je niet de enige Buitengewoon Ontwikkelde bent, en je niet overal je best hoeft te doen om een “gewoon” iemand te spelen.
Bij ons mag je ongedwongen jezelf zijn, of vragen hoe je je zelf kunt vinden, want ook sommigen van ons waren door altijd maar de “sociaal gewenste persoon” te spelen vergeten wie we onder dat gespeelde masker werkelijk waren…

We verzamelen bij de Tapijn, officieel is het adres Tapijnkazerne 20,
Maar Ingang van het terrein vind je tussen Sint Huberteslaan 10 en 12, of direct tegenover het politiebureau Flikken Maastricht aka. de Kit.
Wandel het oude hek door en volg de Autogether Logo’s op de Vier-de Donderdag van de maand.

Veelrichtings verkeersbord
Autogether, waar we lekker ongereguleerd alle kanten op mogen denken


Buitengewoon zijn in de Buitenwereld:

Om de buitenwereld verder te ontdekken en samen met andere buitengewone mensen te onderzoeken waarom die wereld zo vreemd voor ons is, in een omgeving waar iedereen buitengewoon ontwikkeld is, en je niet vreemd aangekeken word omdat je jezelf wilt zijn…

Waar je helemaal JEZELF mag zijn, zonder steeds na te hoeven denken over wat de mensen allemaal van je denken, lekker ontspannen buitengewoon wezen 🙂

Als het je bevalt om met gelijk gestemden onder elkaar te zijn, ontstaan er nieuwe mogelijkheden.
Je mag natuurlijk stil een beetje observeren, en als je dan denkt, goh dat is een interessante gast, daar wil ik meer van weten, ga je wat dichterbij staan of zitten, wat je maar wilt…

En dan ontstaat er vanzelf een moment waar je ook wat wilt zeggen, en omdat we allemaal lekker buitengewoon zijn, hoef je niet eerst na te denken, hoef je niet bang te zijn dat de zin niet zo is als gewone mensen dat van je verwachten.
Als we het niet direct begrijpen zoals je het bedoelt, kun je dat zeggen, beter af en toe elkaar vragen of iets zo bedoeld is in plaats van zelf te gaan bedenken wat de ander wel of niet bedoeld.
En voor je het weet ben je in gesprek met een gelijkgezinde geest, en dan ontstaan opeens gesprekken op ons niveau, en ben je samen in gesprek…

Gesprek, hapje en drankje:

Een buitengewone plekwaar je buitengewoon mag zijn 🙂

Als je dan eenmaal samen in gesprek bent, kun je ook samen dingen bedenken.
Ons lijkt het leuk om samen leuke dingen bedenken om te doen:

 • Een film bekijken.
 • Een kaartje leggen.
 • Een discussie voeren
 • Een wandschildering maken.
 • Een warme maaltijd koken
 • Een boswandeling maken.
 • Een eigen buitenissig idee
 • ……..vul maar in…..
  (hopla in de Ideeën-bus)
  Wie weet wat er nog meer uitkomt!

Eén ding staat voorop:
Autogether is er voor alle ASS-Burgers en al dan niet ASSertievelingen.

Dus heb je een in jouw ogen vreemd idee, geen enkel probleem ook de ‘organisatie’ bestaat uit ASS-Burgers, dus wij staan echt niet snel te kijken van ‘vreemde’ plannen.
(maar we laten ons graag verrassen)

Iedereen mag zichzelf zijn, en zijn ideeën inbrengen !

Onder het genot van een hapje en een drankje, zonder verplichting bij elkaar en met elkaar Autogether zijn. Want gewoon een beetje mijmerend en observerend de katjes uit de boon te kijken kan bij Autogether, of wil je eerst een studie maken van eigen-aardigheden van de vele verschillende Autisti-vormen.

(Dankzij de gemeente Maastricht mochten we je een hapje en een drankje aanbieden, helaas is dat potje leeg, en betalen we nu zelf onze bestellinkjes, al krijgen we nog steeds gratis bitterballen (Donaties zijn dus welkom) )

Hopelijk tot binnenkort het is weer iedere vierde donderdag van de maand Autogether in de Tapijn

De locatie achter de Bank bij de Tapijn
“Achter de Bank” bij Tapijn


Wil je iemand meenemen? Geen probleem.

Als dit je leuk lijkt en je wilt komen kijken, geef het even door, dan houden we daar rekening mee .
Zoals we aan het begin al schreven, ‘bijna’ alles kan

Stuur een mailtje naar: info@autogether.eu

We kennen je nog niet, maar heten je alvast welkom, wie je ook bent!
(we zijn gewoon rete nieuwsgierig of er nog meer van die heerlijk verrassend vreemde snoeshanen zijn zo als wij onszelf zien en zijn)

¹ ASS-Burger: Iemand in het Autisme Syndroom Spectrum (A.S.S.)

P. S. Doordat de WMO subsidie op is, zijn we aangewezen op donaties, zodat ook de autisten die zogenaamd “uitbehandeld” zijn, ook weer eens langs kunnen komen.
Nu zitten die door de uitkeringskortingsknevels te verpieteren achter de uitgedroogde geraniums.

Alle Data in één oogopslag.

Hier een Kalenderplaat met alle data van Autogether ingetekend.

Hier vind je de Losse Data affiches op Facebook, alles kan gedownload en geprint worden zodat het leesbaar opgehangen kan worden op je prikbord

 

Autogether Data voor 2016 op een Kalender ingetekent
Alle Data van Autogether in één oogopslag.